Tre Kronor Hockey

Tre Kronor Hockeylandslaget

En av Sveriges största stoltheter är förstås det svenska herrlandslaget i ishockey – hela Sverige känner dem bättre som Tre Kronor. För att vara ett litet land till invånarantalet har Sverige och Tre Kronor hävdat sig starkt internationellt genom åren. Vi har vunnit VM vid hela nio tillfällen och vi är dessutom det enda lag genom historien som vunnit VM och OS under samma år – 2006 med förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson. För närvarande (2015) rankas Sverige som nummer tre efter Kanada och Ryssland på IIHFs världsranking som grundar sig på det senaste OS och de tre senaste världsmästerskapen.

Internationell ishockey har blivit tuffare

Hockey på landslagsnivå är betydligt tuffare än under 1980- och 1990-talet. Då var det i princip bara tre till fyra nationer som gjorde upp om guldet: Ryssland (dåvarande Sovjetunionen), Kanada, Sverige och USA. Även Tjeckien (dåvarande Tjeckoslovakien) och Finland kunde man också räkna in som uppstickare. Idag är förvisso samma fyra lag bland toppnationerna, men det är uppenbart att nationer som Schweiz, Tyskland, Lettland och Slovakien blivit betydligt starkare ishockeyländer. Vid flera tillfällen har de visat att de kan rubba storlag som just Tre Kronor.

Spelare vi minns

Sven Tumba

Det finns många spelare som vi minns i VM- och OS-sammanhang i Tre Kronor. Om vi går tillbaka till 1950-talet var Sven Tumba (1931-2011) den spelare som kom att popularisera och göra ishockey till en svensk nationalsport. Sven gjorde allt för sporten som inte var i närheten av en viktig sport innan detta decennium. Sven Tumba är en av våra historiskt viktigaste marknadsförare och ambassadörer av svensk hockey. En av hans största bidrag är grundandet av TV-pucken. Dessutom var Sven Tumba en enormt stor spelare. Med 245 A-landskampar, 80 mål i mästerskap samt tre VM-guld och ett OS-silver är definitivt en av tidernas största spelare. Parallellt med hockey spelade även Tumba fotboll med Djurgården i Allsvenskan – hur många klara av en sådan bedrift?

Under 1990-talet och under 2000-talets första hälft hade två spelareett nästintill gudomligt status i båda svenska och internationella hockeysammanhang. Vi pratar förstås om Mats Sundin och Peter Forsberg.

Mats Sundin och Peter Forsberg

Av dessa två var det Mats ”Sudden” Sundin som spelade flest A-landskamper (94). Mats nätade 48 gånger och vann poängligan i OS i Salt Lake City 2002. År 2006 i OS i Turin var Sudden bidragande faktor till Sveriges andra OS-triumf genom tiderna. Mats har utöver OS-guldet i Turin 2006 tre VM-guld (1991, 1992 och 1998) på sitt starka CV.

Peter ”Foppa” Forsberg känner hela världen till. Inte minst genom det sanslösa avgörande målet mot Kanada på straffar i OS i Lillehammer 1994. Foppa har förvisso inte spelat lika många landslagsmatcher som andra stora svenskar (77 totalt). Detta beror naturligtvis på att han alltid satsat på NHL i första hand. Även Foppa inte heller haft en ledande roll i landslaget talar meritererna för sig själva: Två VM-guld, ett VM-silver och två OS-guld.

Det finns många spelare vi minns genom åren i Tre Kronor. Listan kan göras betydligt längre. Det går definitivt inte att lämna ute namn som Rolle Stoltz, Håkan Loob, Bengt-Åke Gustafsson, Sura-Pelle Pettersson, Börja Salming, Ulf Sterner, Pekka Lindmark, Lennart Svedberg, Tord Lundström och Nisse Nilsson. Dessa spelare, och säkerligen många fler, har bidragit med enastående insatser och gjort Sverige stolta otaliga gånger.Vi glömmer dem aldrig.

Juniorkronorna

Juniorkronorna

Vi får inte glömma bort generationen som kommer ta över efter det nuverande Tre Kronor. Tack vare vårt herrjuniorlandslag Juniorkronorna, även kallat Team 20, kommer Sverige att fortsätta den starka hockeytraditionen och dominansen internationellt. Varje år kan vi se Juniorkronorna tävla om VM-guldet mellan jul och nyår i JVM.

Genom åren har mediaintresset ökat kring Juniorkronorna och JVM. Sverige har vunnit mästerskapen vid två tillfällen: 1981 och 2012. De senaste åren tre åren har Juniorkronorna varit väldigt nära men fått ge sig två gånger på raken i finalen mot USA respektive Finland (2013,2014). Under fjolåret slutade man som fyra efter förlust mot Slovakien om bronsmedaljen.

Det nya Tre Kronor 2016

Rickard Grönborg & Co

Säsongen 2015/2016 är Per Mårts sista som förbundskapten för Tre Kronor. Det innebär att hans sista mästerskap blir VM i Moskva i maj. Efterträdaren är redan utsedd och heter Richard Grönborg, som varit huvudtränare för småkronorna sedan 2013. Peter Popovic kommer stanna kvar i rollen som assisternade förbundskapten med ytterligare uppbackning av Johan Garpenlöv. ”Garpen” är inte helt främmande för rollen som tidigare bland annat hjälpt Hardy Nilsson under World Cup 2004.

Det nya Tre Kronor med trion Grönborg-Popovic-Garpenlöv skall bli intressant att följa eftersom de ställs inför en svår första uppgift i september nästa år. Det handlar om World Cup i ishockey. Turneringen har faktiskt inte spelats sedan 2004 och är fortfarande det mest åtrovärda mästerskap som Tre Kronor inte vunnit. Vi håller givetvis tummarna för att Tre Kronor vinner både VM och World Cup nästa år!

Snabbfakta Tre Kronor

IIHF ranking: 1

Nuvarande förbundskapten: Pär Mårts

VM-mästerskap

Guld: 9

Silver: 19

Brons: 17

OS-mästerskap

Guld: 2

Silver: 3

Brons: 4

Canada Cup/World Cup

Guld: 0

Silver: 1

Brons: 1