Odds – allt du behöver veta

TreKronor.com Odds - Logo.

Hur spännade är det inte att få satsa något på Tre Kronor under VM? Många älskar att spela odds på det favoritlag man håller som kärast. Odds har funnits sedan evigheter och tack vare Internet och mobilen kan vi idag spela på i princip vad som helst – när och var som helst.

Odds på allting

TreKronor.com erbjuder odds på det mesta och det roligaste. Vi vill ge dig chansen att dels spela på det lag, tennisspelare eller den favoritartist i Eurovision som du håller varmt om hjärtat. Och vi vill kunna erbjuda det svenska folket det bästa utbudet av matcher och evenemang – alltid till de schysstaste oddsen och rimligaste oddsbonusarna.

Vad är odds?

Du har säkert hört talas om odds i sammanhanget betting eller vadslagning. Odds kan enklast förklaras genom ett förhållande mellan insats och vinst. Det är å ena sidan en bookmaker (ett spelbolag) som sätter oddsen. Och det är å andra sidan du som spelare som spelar på oddsen.

Om du till exempel betraktar matchen Tre Kronor – Finland så kan matchoddset se ut så här:

  1. Sverige 2.00
  2. Oavgjort 5.00
  3. Finland 2.50

Vad detta innebär är kort att du får:

  1. 2 gånger satsade pengar tillbaka om Tre Kronor vinner.
  2. 5 gånger satsade pengar tillbaka om matchen slutar oavgjort.
  3. 5 gånger pengar tillbaka om Finland vinner.

Rent matematiskt innebär oddsen följande:

  • Det är 50% sannolikhet att Sverige vinner, då 1/2.00 = 0.50 = 50%.
  • Det är 20% sannolikhet att det blir oavgjort, då 1/5.00 = 0.20 = 20%.
  • Det är 25% sannolikhet att Finland vinner, då 1/2.50 = 0.40 = 40%.

Låga och höga odds

High/Low bildLåga odds innebär att sannolikheten för ett visst utfall är hög. I fallet ovan är sannolikheten att Sverige vinner matchen högst (50%), men fortfarande inte så överdrivet högt som oddset på exempelvis Sverige mot Norge i hockey.

När man talar om höga odds betyder det att sannolikheten är lägre för att något skall inträffa. Det är något lägre sannolikhet att Finland vinner över Sverige, men det är betydligt lägre sannolikhet att matchen slutar oavgjort (20%). Normalt slutar hockeymatcher, till skillnad från fotbollsmatcher, inte oavgjort lika ofta.

Om du tittar på vinnarspel, exempelvis slutsegrare av hockey-VM, kan du se att alla lag har odds som ofta skiljer sig ganska stort. Exempelvis kan det se ut så här:

Kanada 3.50

Ryssland  5.50

Sverige 7.50

USA 9.00

Finland 12.00

Tjeckien 15.00

Schweiz 25.00

Med andra ord har det lag med högst förväntad vinstchans det lägsta oddset, medan lag med lägre förutspådd chans att vinna har de högre oddsen. Det är alltså 28% (1/3.50) chans att Kanada vinner VM, medan Schweiz chanser förväntas vara så små som 4% (1/25.00). Men att ett odds är högt behöver inte betyda att något är osannolikt. Det är du som bedömer vad som är ett bra odds. Och anser du att något utfall inte är helt orimligt, bör du alltid gå för din magkänsla. Det är bra att ha odds och sannolikheter i bakhuvudet. Och till en viss grad är det bra att ta in vad experter tycker om olika matcher och lag. Det är dock du som fäller det sista beslutet och satsar pengarna – lita därför alltid på dig själv i det sista beslutsavgörandet.

Halvfasta, fasta, live och löpande odds

Många tänker inte så mycket att odds faktiskt kan ändra sig. I det ögonblick du skall lämna in ditt bet kan oddset var fast, men om du väntar fyra timmar då matchen börjar närma sig start kommer kan oddset ha förändrats. I regel brukar spelbolag på nätet ha så kallade halvfasta (semifasta) odds, vilket betyder att du får det odds du spelar på. Därefter kan oddset gå upp eller ned. Om du tippar Lången får du alltid fasta odds – oddsen som står i kupongen gäller permanent. Vidare finns så kallade liveodds och löpande odds – mer om dessa nedan.

Halvfasta odds

De vanligaste oddsen – inklusive de som erbjuds på TreKronor.com – är de halvfasta. De innebär att du får ett givet odds när du lämnar in din kupong online – detta odds gäller för dig och det är alltid fast. Med tiden, om det är en bit kvar till matchstart, kan du märka att oddset ändrats. Det betyder att du kan antagit ett lägre eller ett högre odds vid ditt speltillfälle. I stormatcher brukar det inte skilja sig så värst mycket mellan oddsförändringarna, däremot kan mindre matcher hoppa och upp ned mer.

Fasta odds

Spelbolag som sätter fasta odds håller priset fixerat från det att de ger ut oddset tills det att matchen påbörjas – ingenting ändras varesig vid speltillfället eller efter. Den största fördelen med detta är förstås att du kan vänta in i det sista och därmed få så mycket info om matchen som möjligt. Är till exempel nyckelspelare borta eller finns det någon viktig extern faktor som gynnar något lag mer?

Liveodds

Det går sedan flera år tillbaka att spela på odds som uppdateras varje sekund. Så kallade liveodds gör det möjligt för dig att satsa precis innan en viktig friskspark eller när det ena hockeylaget åker på en femminuters utvisning. Principen är den samma som med halvfasta odds – med skillnaden att liveodds är ”in-play” och uppdateras konstant under matchens gång.

Löpande odds 

Om du spelar på löpande odds så förändras oddsen från det att de släpps tills matchevenemanget är slut. Du kan alltså inte vara viss om någonting, men du gissa ungefär. Dessa är ovanligare hos spelbolag online. Det bästa exemplet är vinnarspel genom ATG.

Löpande odds förändras hela vägen fram tills spelet stänger och det odds som tillslut sätts gäller för alla som har bettat. Det innebär att man oftast inte får samma odds som gällde när man gjorde sitt bet. Om du spelar med löpande odds bör du därför vänta med att göra ditt bet så länge som möjligt för det är först då du ser vad du verkligen kommer att få för odds.

Odds bonus

Bonus bild i röttDet är viktigt att ta del av alla oddsbonusar du har möjlighet till. Det förbättrar alltid chanser när du spelar odds. En odds bonus, även kallad betting bonus, delas vanligtvis ut i samband med medlemsregistrering. Så är fallet också om du registrerar dig på TreKronor.com.

Om du exempelvis sätter in 1 000 kr på ditt konto matchas bonusen hos med 100%. Det betyder att du totalt har 2 000 kronor att spela för. Kom ihåg att hälften av detta utgör dina bonuspengar. Till saken hör nämligen att du måste uppnå omsättningskraven för din odds bonus. Kravet ligger på 6 gånger bonusbeloppet som du måste ha spelat för. För varje omsatt krona måste du uppfylla ett minsta oddskrav på 1.75 gånger insatsen.

Lycka till!

Har du hängt med så här långt och känner att du lärt dig mer om odds vill vi säga en sak – lycka till med ditt oddsspel! Vi ser fram emot att få gratulera dig till många härliga vinster framöver hos TreKronor.com.