Tre Kronor OS

Tre Kronor tar OS-guld

Inför varje Vinter-OS är Tre Kronor alltid en självskriven medaljkandidat. Historiskt har vi vunnit guldmedalj vid två tillfällen. Dessutom har vi tre silver och fyra bronsmedaljer vilket gör oss till en av de fyra starkaste hockeynationerna i OS-sammanhang.

Magiskt avgörande på straffar mot Kanada 1994

Säkerligen minns ni hjältematchen i finalen mot Kanada i OS i Lillehammer 1994. En mer rafflande händelse i svensk idrottshistoria är svår att hitta. Peter Forsbergs magiska mål med en arm och Tommy Salos benparad är ett guldögonblick som man kan se hur många gånger som helst.

Sverige vinner nordiskt derby 2006 i Turin

Sveriges andra OS-triumf kom i Turin 2006. Ett stjärnspäckat Tre Kronor, med storheter som Mats Sundin, Peter Forsberg, Niklas Lidström och Daniel Alfredsson, gick upp mot vår nordiska granne Finland i finalen. Tre Kronor lyckades vinna med 3-2 efter full tid, men segern satt långt inne!

OS är alltid en höjdpunkt – Kanada ”guldrikaste” landet

Olympiska Spelen ses allmänt som det mest åtrovärda mästerskapet i ishockey. De olympiska vinterspelen hålls liksom sommarspelen var fjärde år. Det är alltid två års mellanrum mellan vinter- och sommarspelen. Under varje Vinter-OS är givetvis Tre Kronor och ishockeyturneringen en av höjdpunkterna. Den stora anledningen till det extra stora allmänna intresset har att göra med att samtliga spelare från NHL görs tillgängliga. Denna möjlighet finns inte i samband med VM i ishockey i maj varje  år, eftersom Stanley Cup-slutspelet löper parallellt.

Totalt har 22 OS hållits där ishockey varit en officiell gren. Kanada har egentligen vunnit hela nio gånger – om man räknar med OS 1920 i Antwerpen då idrotten introducerades – och är därför det guldrikaste laget.  Om räknar offciella mästerskap delar Kanada förstaplatsen med Sovjetunionen/OSS/Ryssland som vunnit 8 guldmedaljer. Tre Kronor och USA har vunnit två gånger vardera. Resterande länder som vunnit en varsin gång är Tjeckien och Storbrittanien.

Sedan OS i Nagano 1998 är damishockey en officiell OS-gren. Under de fyra första turneringarna har våra svenska damer vunnit ett silver (2006, Turin) och ett brons (2002, Salt Lake City).

OS-medaljer i ishockey herrar

Land Guld  Silver Brons
1 Kanada 8 4 2
2 Sovjetunionen 7 1 1
3 USA  2  8  1
4 Sverige  2  2  4
5 Tjeckien  1 0  1
6 Storbritannien  1  0  1
7 OSS  1  0  0
8 Tjeckoslovakien  0  4  4
9 Finland  0  2  3
10 Ryssland  0  1  1
11 Schweiz  0  0  2
12 Tyskland  0  0  1
13 Västtyskland  0  0  1

OS-medaljer i ishockey damer

Land Guld Silver Brons
1 Kanada 3 1 0
2 USA 1 2 1
3 Sverige 0 1 1
4 Finland 0 0 2

Hur gick senaste OS – när och var hålls nästa?

Det senaste OS hölls 2014 i ryska Sotji och var faktiskt Sveriges mest framgångrika sett till antal vunna medaljer. Det var längdskidåkningslandslaget som tog hela 11 av totalt 15 medaljer. Tre Kronor gjorde en bra turnering och spelade starkt fram till finalen där man inte lyckades komma in i matchen mot Kanada. Slutresultatet skrevs till 0-3 och Sverige blev därmed silvermedaljör denna gång. För damernas del blev storförlust i semifinalen mot USA med 1-6. I matchen om bronset förlorade man knappt med 3-4 mot Schweiz.

Nästa OS går av stapeln den 9 – 25 februari 2018 i Pyeong Chang i Sydkorea. Och lottningen är faktiskt redan klar – läs mer här. Det är en lång tid fram tills dess, men när vi väl är där kan vi räkna med att både Tre Kronor och damlandslaget kommer att vara två medaljhopp.

Låt oss hoppas på att vi går hela vägen i Sydkorea!