Tre Kronor World Cup

 

World Cup Hockey Toronto 2016

Känner du till World Cup of Hockey? Kanske har du glömt bort mästerskapet eftersom det var ett bra tag sedan det arrangerades. Snart är det dags för en av världens mest prestigefyllda hockeyturneringar på internationell landslagsnivå. World Cup arrangeras av NHL och har spelats med ojämna mellanrum från 1976 fram till 2004. Turneringen gick före 1996 under ett annat namn: Canada Cup. Tre Kronor har faktuskt aldrig vunnit titeln, men under 2016 får vi en ny chans. Tufft motstånd väntar dock på andra sidan Atlanten – kom igen Tre Kronor!

Dags för World Cup 2016

Tre Kronors bästa placering i World Cup-sammanhang är en andraplats 1984 – då hette turneringen Canada Cup. Kanada är landet som har överlägset flest titlar – hela fem titlar fördelat på totalt sju mästerskap. USA och före detta Sovjetunionen har en titel vardera. Vårt finska grannland har liksom Sverige ett sillver. I september 2016 är det efter 12 års uppehåll dags igen. Och nu är det på tiden att Tre Kronor skriver historia genom att bli det första europeiska laget som vinner denna prestigefyllda turnering.

Eftersom det är självaste NHL som anordnar turneringen kommer de allra bästa spelarna i världen vara tillgängliga. Räkna med en turnering med fullt ös där aningen mer fysisk hockey kommer tillåtas i de mindre rinkarna med NHL-mått. Räkna också med det tuffaste motståndet bestående av de allra bästa spelarna från ärkerivaler som Kanada, USA, Ryssland, Tjeckien och Finland (förstås).

Var, när och vilka?

Kanadas flagga

World Cup of Hockey 2016 spelas i Kanada. Närmare bestämt i Air Canada Centre, Toronto. Datumet är satt till 17 september – 1 oktober 2016. Lagen utgör totalt 23 spelare med tre målvakter och 20 utespelare. Inför denna turneringsupplaga är deltar följande lag:

 • Team Sweden (Tre Kronor)
 • Team Canada
 • Team USA
 • Team Russia
 • Team Czech Republic
 • Team Finland
 • Team North America (Kanadas och USA:s bästa U23-spelare)
 • Team Europe (som består av Europas bästa spelare – utöver Sverige, Finland, Tjeckien och Ryssland)

Format, lottning och spelschema

Faktaruta World Cup Hockey 2016

Bild: Nhl.com – klicka för att förstora

Turneringen börjar på gruppspelsformatet. Lagen delas in i två grupper med fyra lag vardera, där ettan och tvåan går vidare till semifinalspel som avgörs i bäst av en match. Finalen avgörs i bäst av tre matcher.

Tre Kronor har lottats i följande grupp:

 • Team Russia
 • Team Finland
 • Team North America

Spelschemat ser ut enligt följande (svenska tidsangivelser):

Lördag 17 september

Team Europe – Team USA, kl. 21.30

Söndag 18 september
Team Canada – Team Czech Republic, kl. 02.00
Team Russia – Team Sweden, kl. 21.00

Måndag 19 september
Team Finland – Team North America, kl. 02.00
Team Czech Republic – Team Europe, kl. 21.00

Tisdag 20 september
Team North America – Team Russia, kl. 02.00
Team Finland – Team Sweden, kl. 21.00

Onsdag 21 september
Team Canada – Team USA, kl. 02.00
Team North America – Team Sweden, kl. 21.00

Torsdag 22 september
Team Canada – Team Europe, kl. 02.00
Team Finland – Team Russia, kl. 21.00

Fredag 23 september
Team Czech Republic – Team USA, kl. 02.00

SEMIFINALER
(Gruppettorna mot grupptvåorna)

Lördag 24 september
Semifinal 1, tid ej fastställd

Söndag 25 september
Semifinal 2, tid ej fastställd

FINALSERIEN
(Bäst av tre matcher)

Onsdag 28 september
Final 1, kl. 02.00

Fredag 29 september
Final 2, kl. 02.00

Söndag 30 september
Final 3, kl. 01.00 (om så inträffar)

Nytt spännande Tre Kronor och intressanta odds

Nya kaptenerna för Tre Kronor World Cup 2016

Bild: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/landslag/trekronor/article21306755.ab

Hur kommer World Cup sluta för Tre Kronor? Till att börja med kommer vi få se ett helt nytt Tre Kronor i Kanada i september jämfört med det som kommer träna tillsammans och spela VM i Moskva i maj i år. Per Mårts kommer heller inte vara kvar. Rickard Grönborg, tidigare chefstränare för JVM-truppen, blir ny förbundskapten efter årets VM-turnering. Johan Garpenlöv och Peter Popovic blir assisterande coacher.

Säkerligen kommer oddsen på match- och vinnarspel bli jämna mellan toppnationerna. Förmodligen kommer Kanada bli förhandsfavoriten. Detta givet NHL-formatet, men också tack vare fördelen att turneringen spelas på hemmaplan i Toronto. Givetvis blir Ryssland och Finland att räkna med som har många duktiga proffsspelare både i NHL och KHL.

I skrivande stund är oddsen inte släppta för några av matcherna eller vinnarspelen – håll därför utkik på Trekronor.com för mer information. Vi ser fram emot ett riktigt spännande World Cup. Och ett vinstrikt sådant för vårt Tre Kronor!